Ce este Acupunctura?

Acupunctura este o specialitate medicala, care face parte din domeniul vast al medicinei traditionale chineze. Acupunctura se studiaza in universitati de medicina din toata lumea, precum si in centre nationale de specialitate.

Izvoarele istorice o dateaza in urma cu cca 3500 ani, fiind folosita cu eficienta terapeutica si perfectionata in China. Acupunctura este o metoda terapeutica care realizeaza echilibrarea energetica a organismului bolnav precum si a organismului aparent sanatos ,dar tulburat din punct de vedere energetic.

Aceasta metoda de tratament  se aplica pacientilor dupa un prealabil diagnostic energetic computerizat.


Contact

Programul de lucru:
Luni-vineri - 9-21
Sambata - in functie de programari
Duminica – zi de odihna;
Telefon: 0744.266.088 / 0723.098.860


Osteoporoza


Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os. Dupa vârsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Osteoporoza inseamna "os poros". Pana nu demult considerata o stare normala a varstnicului, osteoporoza este considerata în prezent o boala, caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase, asociata cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractura in urma unui traumatism de mica intensitate sau chiar în lipsa acestuia.

Oasele osteoporotice nu arata, la prima vedere, altfel decat oasele normale. Ele sunt insa mai putin dense, prin pierdere de substanta osoasa, ceea ce se reflecta in structura lor interna, care este profund afectata - asemenea unei tesaturi vechi, cu urzeala subtiata si pe alocuri rupta.

Dupa varsta de 35 de ani osul pierde in mod continuu din substanta sa, un fenomen normal si natural odata cu inaintarea în vârsta. Această pierdere poate deveni însă o problemă serioasă dacă "rezerva osoasa" initiala a fost prea mica sau daca pierderea de substanta osoasa se face prea repede. Rezultatul este cresterea riscului de fractura, fie printr-o cadere obisnuita, ca în cazul încheieturii mainii sau soldului, fie printr-un efort moderat de ridicare, ca in cazul vertebrelor.

Aproape oricine poate face osteoporoza, dar sunt predispuse la acest lucru mai ales persoanele de sex feminin (aprox.80% dinte pacientii cu osteoporoza sunt femei), mai ales daca au avut deja menopauza, si chiar si mai mult daca au avut-o inainte de varsta de 45 de ani.

Factori de risc pt osteoporoza
1. Sexul feminin - de patru ori mai multe femei decat barbati sufera de osteoporoza .
2. Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei - boala are si o componenta ereditara.
3. Constitutia subtire - oasele au din start o densitate mai mica.
4. Intreruperi ale ciclului menstrual - osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate în post-menopauza, dar riscul creste chiar si in situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual.
5. Interventii chirurgicale - gastrectomii (inlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.
6. Anumite tratamente medicamentoase - de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene - de ex. diprofos) si anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.
7. Alti factori de risc - fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa.
8. varsta peste 65 de ani
9. tratament cronic cu corticosteroizi
10. aport inadecvat de calciu alimentar
11. activitate fizica insuficienta
12. greutate corporala prea mica

Indiferent de sex si varsta, osteoporoza poate fi prevenita printr-o activitate fizica adecvata si un aport de calciu corespunzator. osteoporoza este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila.