Ce este Acupunctura?

Acupunctura este o specialitate medicala, care face parte din domeniul vast al medicinei traditionale chineze. Acupunctura se studiaza in universitati de medicina din toata lumea, precum si in centre nationale de specialitate.

Izvoarele istorice o dateaza in urma cu cca 3500 ani, fiind folosita cu eficienta terapeutica si perfectionata in China. Acupunctura este o metoda terapeutica care realizeaza echilibrarea energetica a organismului bolnav precum si a organismului aparent sanatos ,dar tulburat din punct de vedere energetic.

Aceasta metoda de tratament  se aplica pacientilor dupa un prealabil diagnostic energetic computerizat.


Contact

Programul de lucru:
Luni-vineri - 9-21
Sambata - in functie de programari
Duminica – zi de odihna;
Telefon: 0744.266.088 / 0723.098.860


DESPRE REFLEXOTERAPIEReflexoterapia este o ştiina foarte veche, folosita pentru tratarea si diagnosticarea diverselor afeciuni, si poate fi folosita in profilaxie cu rol de prevenire. Reflexoterapia actioneaza asemanator cu acupunctura numai ca în loc de ace se foloseste apasarea unor puncte reflexogene, apasare care stimuleaza zone specifice din organism. Astfel, reflexoterapia se poate defini ca tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile.

Reflexodiagnosticul se obtine prin presarea tuturor zonelor reflexogene, pe rand intr-o anumita ordine, cu tehnica si presiunea adecvate pentru a se putea constata prezenta depunerilor sub forma cristalizata si/sau diversele manifestari ale pacientului cauzate de senzatiile (dureroase) resimtite.

La ce e buna reflexoterapia?
Prin reflexoterapie se pot trata foarte multe afecţiuni:
- stres, migrene, ameţeli, insomnii, oboseala cronica, instabilitate emoţionala, depresii, anxietate, atacuri de panica.
- afecţiuni ale coloanei, sciatica, lombosciatica, spondiloze, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza etc.
- tulburări endocrine: tiroida, paratiroide (căderi de calciu), suprarenale, deficiente de creştere la copii, reglarea ciclului, tulburări de menopauza, osteoporoza (stoparea degradării masei osoase), disfuncţii sexuale (impotenta, frigiditate etc.), tulburări de metabolism, obezitate, diabet.
- afecţiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipaţie, hemoroizi, balonări etc.
- afecţiuni hepato-biliare: litiaza biliara, hipercolesterolemie, bila leneşa etc.
- afecţiuni renale (se elimina nisipul si pietricelele) litiaze, prostatite, enurezis nocturn, edeme (picioare umflate) etc.
- afecţiuni circulatorii: hipo si hipertensiune, arterioscleroza, guta, sindromul mâinilor si picioarelor reci, dureri de picioare.
- afecţiuni ORL: bronşite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm etc.
- crampe musculare, luxaţii, entorse, dureri de spate, inflamaţii ale tendoanelor etc.

Masajul reflexogen actioneaza pe trei cai terapeutice:

#Psihologica

Componenta psihologica principala a reflexoterapiei consta in atenuarea efectelor negative provocate de factorii de stres, prin inducerea starii de relaxare.
Actiunea psihoterapeutica a reflexoterapiei se exprima si pe alte planuri: descarcarea tensiunilor nervoase ca urmare a dialogului purtat de pacient cu reflexoterapeutul; sugestie pozitiva indusa de reflexoterapeut; autosugestia pozitiva aparuta in urma diminuarii simptomelor, a imbunatatirii starii generale de sanatate;

#Fizica

Circulatia sangvina cauzata in special de sedentarism si consumul insuficient de lichide (mai ales apa), incetinesc procesele de eliminare a toxinelor. Totodata alimentatia saraca in cruditati, formata din alimente rafinate, determina producerea unei cantitati sporite de substante catabolice. Cumularea acestor factori traumatizanti duce la acumularea toxinelor in exces si formarea depozitelor in organism. Cu cat depunerile sunt mai mari cu atat procesele vitale sunt mai obstructionate ceea ce produce aparitia diverselor tulburari sau afectiuni.

#Energetica

Din punct de vedere energetic, se stie ca in corpul uman exista meridian prin care circula bioenergia. Cand un punct de pe meridian este blocat, fluxul energetic scade sau se blocheaza. In acel punct apare congestia care cu timpul se poate manifesta fizic sub forma disfunctiei zonei sau organului respectiv. Reflexoterapia indeparteaza blocajul, restabilirea echilibrului ducand la prevenirea aparitiei simptomelor bolii la nivel fizic.
Contraindicatiile reflexoterapiei si efectele secundare asociate
Activarea zonelor reflexe este interzisa daca pe suprafata lor se gasesc eczeme, sau daca cuprind pungi cu puroi sau tumori. Activarea este de asemenea interzisa in cazul trombozelor, pentru a evita punerea in miscare a cheagurilor de sange stationare care ar putea ajunge sa obtureze vase sanguine in zone vitale pentru organism.
Trebuie sa se acorde o mare atentie activarii in cazurile de litiaza. Ea poate avea ca efect dislocarea pietrelor, dar este posibil ca acestea sa fie prea mari pentru a fi eliminate pe cale naturala. De asemenea in cazurile de sarcina se va lucra cu prudenta, evitandu-se zonele relfexogene ale organelor genitale.
In timpul dar mai ales la inceputul tratamentului, este posibila aparitia unor efecte secundare care, uneori, pot fi foarte neplacute. Acestea sunt trecatoare si au durate variabile. In cele mai multe cazuri dispar rapid, dar este posibil si ca sa dureze relativ mult. De obicei ele se atenueaza treptat, pe masura ce starea de sanatate a pacientului se imbunatateste, fapt evidentiat si de scaderea sensibilitatii zonei reflexe tratate. Efecte secundare pot sa apara la locul activat, la organul sau la zona corespondenta acestuia, sau in oricare alta parte a corpului si se pot manifesta prin:

Dureri;
Ameteli, greata;
Stare de oboseala, uneori accentuata;
Dilatarea vizibila a varicelor;
Febra, uneori apropiindu-se de valoarea limita superioara;
Aparitia unor vanatai;
Accese de voma;
Diaree, putand dura mai multe zile;
Schimbarea culorii urinei;
Transpiratie, uneori.

Sedinta de reflexoterapie standard: Durata medie este de 60 de minute.

Aparatul urinar – cu el se incepe si se termina masajul reflexoterapeutic pentru ca este calea primordial in vederea eliminarii toxinelor. Este indicat pacientului sa bea apa inainte si dupa sedinta de reflexoterapie.
Masajul initial (pregatirea initiala) se face atat in scop igienic cat si in vederea incalzirii piciorului – se accentueaza circulatia sanguina venoasa prin producerea vasodilatatiei.
Pregatirea finala – masajul somatic al gambei continua efectele de la masajul somatic al piciorului.
Se incepe masajul cu piciorul drept deoarece circulatia venoasa vine in raport cu circulatia sanguina
Dupa masarea aparatului urinar se continua cu celelalte aparate si sisteme :
Aparatul digestiv (zone reflexogene: cavitatea bucala; esofag; stomac pancreas, duoden; intestin subtire,valve ileocecala, apendice, intestin gros, rect, anus; ficat, bila)
Aparatul respirator (zone relfexogene: sinusuri, nas, laringe, trahee, plamani, bronhii);
Aparatul circulator (zone reflexogene: circulatia rectala, inima);
Sistemul circulator limfatic (amigdale, ductul limfatic toracic, ductul limfatic abdominal, sistem limfatic thoracic, splina);
Sistemul nervos (zone reflexogene: creierul mare, creierul mic si trunchiul cerebral, nerv trigemen, plexul solar, maduva spinarii: cervicala, toracala, lombara, sacrococcigiana);
Organele de simt(zone reflexogene: nasul, ochii, urechea externa, urechea medie, urechea interna si organul de echilibru);
Sistemul endocrin (zone reflexogene: hipofiza, epifiza, tiroida-timus, paratiroidele, pancreas endocrin, glandele suprarenale, glandele sexuale);
Sistemul muscular si articular (aparatul locomotor) (zone reflexogene: sinusuri, tampla, ceafa, muschi trapez, articulatia umarului, coloana vertebrala, articulatia coxofemurala(soldului), pelvis, articulatia genunchiului, relaxarea abdominala, muschiul diafragmei);
Aparatul genital (zone reflexogene: uter-prostata, penis-vagin-trompe, ovare-testicule, sani-piept).