Ce este Acupunctura?

Acupunctura este o specialitate medicala, care face parte din domeniul vast al medicinei traditionale chineze. Acupunctura se studiaza in universitati de medicina din toata lumea, precum si in centre nationale de specialitate.

Izvoarele istorice o dateaza in urma cu cca 3500 ani, fiind folosita cu eficienta terapeutica si perfectionata in China. Acupunctura este o metoda terapeutica care realizeaza echilibrarea energetica a organismului bolnav precum si a organismului aparent sanatos ,dar tulburat din punct de vedere energetic.

Aceasta metoda de tratament  se aplica pacientilor dupa un prealabil diagnostic energetic computerizat.


Contact

Programul de lucru:
Luni-vineri - 9-21
Sambata - in functie de programari
Duminica – zi de odihna;
Telefon: 0744.266.088 / 0723.098.860


DESPRE ACUPUNCTURAAcupunctura tine de medicina energetica traditionala chineza. Tehnica functioneaza pe principiul existentei în corp a 12 meridiane pereche, doua nepereche si multe alte puncte care se pot întepa cu un scop. Toate meridianele sînt legate unul de celalalt, iar fiecare trece printr-un organ, de unde îsi ia si numele (meridian stomac, meridian plamîn etc.). Se spune ca orice boala este generata de o lipsa sau de un exces de energie. În cazul în care apare un blocaj în corp, se generaza un exces de energie înainte de blocaj, iar imediat dupa, o lipsa de energie. În acupunctura, aceste puncte se înteapa pentru a elibera blocajul si pentru a echilibra presiunea. Prin curgerea normala a energiei în tot corpul se regleaza si aportul de substante nutritive, iar nervii sînt altfel stimulati.   Românilor nu le plac acele   "În acupunctura exista o diagnosticare energetica, care nu întotdeauna foloseste aceiasi termeni ca si medicina conventionala (alopata). Însa, daca se merge în amanunt, e acelasi lucru. Un acupuncturist cu experienta poate sa puna un diagnostic dupa luarea pulsului, dupa un examen fizic, dupa înfatisare, si nu foloseste neaparat un termen din medicina conventionala", spune Diana Dejica, medic acupuncturist în Cluj. În China, legatura dintre acupunctura si medicina alopata este destul de strînsa, lucru care nu este valabil însa si la noi în tara. În acupunctura exista legea celor cinci elemente: lemn, apa metal, pamînt si foc. Acestea se genereaza si se distrug între ele. "Chinezii spun ca apa stinge focul. Fiecare organ corespunde unui element, la fel sentimentele, gustul, mirosul etc. Rinichiul corespunde apei si inima, focului. Astfel, daca rinichiul se îmbolnaveste, poate îmbolnavi la rîndul sau inima, lucru acceptat de medicina vestica", spune dr. Dejica. Acupuncturistul clujean a început sa studieze aceasta tehnica din timpul facultatii, cînd a colaborat cu dr. Traian Craciun, unul dintre cei mai buni acupuncturisti din Ardeal. Imediat dupa facultate a primit o bursa de specializare în China, din 1998 pîna în 2001. În tara, studiile nu i-au fost recunoscute ca specializare, ci doar ca si competenta, pentru ca acupunctura nu este trecuta în nomenclator ca specializare.

Nu doare si chiar vindeca

Tehnica acupuncturii doare putin, dar senzatia e suportabila. Cînd se ajunge în punctul de energie, atunci pacientul simte un curent electric sau o senzatie de contractie. În România, acupunctura se practica cel mai adesea în cabinete medicale. O sedinta costa aproximativ 40 de lei si dureaza în medie 20 de minute sau jumatate de ora. Acele folosite sînt de dimensiuni diferite. Cele care se folosesc în tratamentul pentru înlaturarea celulitei sau a grasimii din zona abdomenului sînt mai lungi, în timp ce acele utilizate pentru zona fetei sînt mai scurte. Desi mai demult nu se foloseau, acum aparatele de electrostimulare sînt destul de comune în aceasta tehnica. Provin din medicina japoneza si par sa "rezolve" durerile din zonele musculare, durerile de ceafa sau de spate. În unele cazuri, pe ace se fizeaza anumite moxe, adica niste baghete dintr-un material asemanator carbunelui. Acestea se ard, încalzind zona întepata. Nu toti medicii acupuncturisti le folosesc însa.
12 vizite sînt suficient
În general, o afectiune se poate vindeca prin acupunctura în circa 10 - 12 sedinte. "Pacientii vin cu absolut orice tip de boala. Cei mai frecventi sînt cei care sufera de afectiuni reumatice. În cazul dereglarilor hormonale este nevoie de mai multe sedinte, la fel si în înlaturarea celulitei", spune dr. Dejica. În ceea ce priveste numarul acelor folosite, nu se poate da o cifra exacta. Se poate folosi un singur ac, sau dimpotriva, uneori este nevoie de minimum 10. Totul difera, în functie de afectiune. Sedintele se fac, în mod normal, la un interval de doua zile, însa în cazurile durerilor acute se pot tine chiar si de doua ori pe zi.
Acele - traditie chineza

Acupunctura este una din cele mai vechi tehnici de tratament cunoscute, ea fiind practicata în China de mai bine de 2.000 ani (desi unii cred ca ar exista de 4.000 ani). Desi originea chineza a tehnicii este disputata, majoritatea tehnicilor de acupunctura cunoscute la ora actuala au la baza vechile scrieri chinezesti. Conform acestor scrieri, acupunctura este o tehnica medicala chineza traditionala de deblocare a chi-ului prin insertia de ace în anumite puncte de pe corp pentru a echilibra fortele antagoniste yin si yang. Chi-ul este o energie care se presupune ca trece prin toate corpurile. Se considera ca aceasta energie curge prin corp urmînd 14 cai principale numite meridiane. Cînd yin si yang sunt în armonie, chi-ul curge liber prin corp, iar persoana este sanatoasa. Cînd o persoana este suferinda, fie bolnava, fie ranita, exista o obstructie pe unul dintre aceste meridiane. Medicina chineza traditionala a identificat aproximativ 500 puncte specifice în care se pot insera ace pentru a obtine rezultate specifice. Cu toate acestea, cercetarile stiintifice nu au putut niciodata sa demonstreze ca deblocarea chi-ului, prin acupunctura sau orice alte mijloace, are efect asupra bolilor, el fiind definit ca nedetectabil de catre metodele stiintei empirice.

CE ESTE ACUPUNCTURA?
Acupunctura este o specialitate medicala, care face parte din domeniul vast al medicinei traditionale chineze. Acupunctura se studiaza in universitati de medicina din toata lumea, precum si in centre nationale de specialitate. Izvoarele istorice o dateaza in urma cu cca 3500 ani, fiind folosita cu eficienta terapeutica si perfectionata in China. Acupunctura este o metoda terapeutica care realizeaza echilibrarea energetica a organismului bolnav precum si a organismului aparent sanatos ,dar tulburat din punct de vedere energetic. Aceasta metoda de tratament  se aplica pacientilor dupa un prealabil diagnostic energetic computerizat.

DE CE AVEM NEVOIE DE ACUPUNCTURA?
Organismul uman, dupa cum se stie din cercetarile stiintifice moderne, are o dubla structura: structura fizica  si structura energoinformationala. Structura fizica a organismului uman este formata din organele si sistemele pe care le stim si le exploram medical curent (ficat, inima, plamani, sistem nervos sistem endocrin, s.a.) Structura energoinformationala a organismului uman este formata din meridiane energetice si loje energetice, ambele evidentiate si masurate stiintific. Meridianele energetice sunt structuri preferentiale de circulatie a energiei si informatiei esentiale functionarii normale a corpului uman. Lojele energetice sunt structuri care coordoneaza activitatea organelor si sistemelor fizice din corpul uman. Structura energoinformationala este cea care guverneaza si controleaza structura fizica a corpului uman, fara aceasta corpul fizic este mort. Structura energoinformationala este, daca vreti o comparatie moderna, SOFTUL OMULUI (programul de functionare a omului); din buna lui functionare reiese starea de sanatate. Orice boala diagnosticata a organismului fizic este cauzata de un dezechilibru la nivel energetic. Toate bolile umane sunt initial tulburari energetice, care nediagnosticate si necorectate vor determina afectiuni ale organelor fizice. De aceea omul bolnav are nevoie de acupunctura, pentru a corecta dezechilibrele energetice ce i-au determinat boala de care sufera. Dar si omul sanatos are  nevoie de acupunctura, pentru ca, starea de sanatate pe care o are este aparenta si doar un diagnostic energetic poate stabili un dezechilibru incipient care in timp va produce o afectiune a organismului fizic.

CUM SE REALIZEAZA TRATAMENTUL PRIN ACUPUNCTURA?
Dupa stabilirea diagnosticului energetic se trece la echilibrarea organismului. Aceasta echilibrare se face prin stimularea diverselor puncte de pe traiectul meridianelor energetice. Stimularea se face folosind ace de acupunctura din argint in combinatie cu lasere de acupunctura, electroacupunctoare computerizate, plante (folosite prin combustie). Se folosesc puncte de pe corp (maini, picioare, trunchi) precum si puncte de pe urechea externa (auriculoterapie). Echilibrarea energetica a unui pacient se realizeaza in medie, in functie de afectiuni, in 8-14 sedinte de acupunctura, o sedinta durind 20-30 min.

DESPRE ACUPUNCTURĂ
• Corpul uman are 12 meridiane energetice principale, câte un meridian pentru fiecare organ (plămân, inimă, rinichi, splină-pancreas, ficat) pentru fiecare viscer (intestin subţire, intestin gros, stomac, vezica biliara şi vezica urinară) şi alte două meridiane care răspund de anumite funcţii ale organismului (circulaţia sângelui, activitatea psihică, funcţiile metabolice, termoreglarea etc.) şi o multitudine de meridiane secundare.
• În primul rând, acupunctura presupune o introducere sigură şi nepericuloasă pentru sănătate a unor ace sterile, metalice, foarte fine în pielea şi ţesuturile corpului prin puncte sau zone care se numesc puncte de acupunctură.
• Medicina tradiţională chineză mentionează existenţa a 365 de puncte
• Cele mai uzuale ace folosite în acupunctură sunt din oţel inoxidabil şi argint. Diametrul unui ac este în jur de 0,25 mm, iar vârful acestuia este sferic pentru a nu leza ţesuturile.
• Când apare un dezechilibru aceste puncte sunt dezactivate, întrerupând circulaţia energiei în corp şi afectând organul corespunzător merdianului pe care este situat. Fiecărei afecţiuni îi corespunde blocarea energetică a anumitor puncte.
• În timpul inteparii punctul începe să transmită un flux de informaţii bidirecţional: energetic către organul afectat şi pe circuitul sistemului nervos către creier, care „comandă” organului afectat să înceapă procesul de vindecare.
• Există alternative la acupunctură pentru pacienţii care nu se simţ confortabil cu acele. Ca alternative mai puţin invazive, punctele de acupunctură mai pot fi stimulate şi cu căldură, laser, magnet, curent electric de intensitate slabă (electropunctură), presiune mecanică (presopunctură). Se mai folosesc terapii ca: acupunctura magnetică, moxibustie (folosirea unor ţigări groase făcute din plante cu care se încălzesc anumite puncte de acupunctură), punerea de ventuze, masaj Shiatsu sau Masaj suedez. Aceste terapii stimulează meridianele de acupunctură fără a înţepa pielea, dar totuşi acupunctura este o terapie mai eficientă.
• Dacă te hotărăşti să apelezi la un acupuncturist, e bine să ştii că durata unei şedinţe este, în general, de o jumătate de oră. Numărul de şedinţe se stabileşte în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de modul în care reacţionează organismul.

AFECŢIUNI TRATABILE
• Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat, în 1975, o listă ce conţine cele 40 de boli tratabile prin acupunctură. Amintim: afecţiunile reumatismale (discopatie cervico-dorso-lombara, poliartrită scapulohumerala, gonartroze, artralgii diverse), afecţiunile cardiovasculare (aritmii cardiace, arterite, hipertensiune arterială), afecţiunile oftalmologice (blefarită), afecţiunile digestive (gastroduodenită, colicile biliare, colicistitele cronice), diabetul zaharat, enterocolitele, hemoroizii, afecţiunile ORL, nevralgiile, afecţiunile genitale (dismenoree, hipermenoree, hipomenoree, climaxul, impotenţa sexuală), incontinenţă urinară şi alte afecţiuni: odontalgii, spasmofilie, urticarie, zona Zoster, obezitate.
• De asemenea, acupunctura mai este folosită şi pentru: combaterea stresului, controlul greutăţii, adicţii, lăsarea de fumat, ameţeli şi stare de vomă ca urmare a chemoterapiei sau a altor terapii intensive, durere de dinţi postoperatorie
• În cazul hipertensiunii arteriale, şedintele de acupunctură ajută să se răspundă mai bine la tratament.
• Acupunctura creşte toleranţa la efort şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină în cazul cardiacilor.
• Multe persoane au picioarele grele, mâinile şi picioarele reci. Aceste simptome sunt produse de încetinirea circulaţiei sangvine în vasele de la nivelul membrelor superioare şi inferioare. Nu este o boală gravă, ci simptome pe care acupunctura reuşeşte să le amelioreaze.
• Răspund bine la acest tip de tratament tulburările menstruale şi cele de menopauză, impotenţa şi frigiditatea.

CONTRAINDICATII ALE ACUPUNCTURII
-nu este indicată femeilor însărcinate (este interzisă inteparea anumitor puncte)
-nu este indicată bolnavilor de cancer nu se înţeapă direct tumoră dacă aceasta este situată la suprafaţă
-nu se înţeapă rănile
-în cazul bolilor de piele nu se înţeapă suprafaţa afectată, excepţie făcând vitiligo."

Terapie veche de mai bine de 5.000 de ani, acupunctura este eficientă într-o varietate de probleme de sănătate, de la durere cronică la infertilitate. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre această metodă complementară de tratament.

1 Cât de mari sunt acele şi cât de adânc trebuie înfipte în piele?

Acele de acupunctură sunt fabricate din oţel inoxidabil şi sunt puţin mai groase decât un fir de păr. Se introduc în piele la o adâncime de 1-9 cm, în funcţie de nivelul de grăsime subcutanată pe care trebuie să o penetreze.

2 Cum funcţionează terapia cu ace?

Potrivit medicinei tradiţionale chineze, corpul omenesc este străbătut de energia vitală Qi printr-o serie de meridiane energetice. De-a lungul acestora sunt situate puncte-cheie care corespund organelor.

În momentul în care ne îmbolnăvim, meridianele se blochează, iar energia Qi nu mai poate circula normal. Înţepând anumite puncte din cele aproximativ 360 existente, specialiştii urmăresc deblocarea meridianelor, reechilibrarea energiei în organism şi, prin urmare, vindecarea.

3 Trebuie să te dezbraci?

Depinde de zona vizată de terapeut pentru inserarea acelor. Uneori, se introduc numai în braţe, în picioare sau în urechi (auriculoterapie) şi, deci, nu este necesar să te dezbraci. Însă, pentru a trata o durere de spate, acele trebuie înfipte în pielea spatelui.

4 Este nevoie de analize prealabile?

La fel ca în cazul oricărui alt tip de tratament, înainte de a începe şedinţele de acupunctură, este nevoie de un set complet de analize pentru a depista care sunt problemele de care suferi şi de teste suplimentare pentru confirmarea afecţiunii suspectate.

5 Este o procedură dureroasă?

În mod normal, acupunctura este o terapie nedureroasă, însă persoanele mai sensibile pot simţi o senzaţie de disconfort la înţepături. În momentul în care acul este introdus în piele, vei simţi o amorţire a zonei respective, o presiune uşoară şi căldură.

6 Ce afecţiuni tratează?

În 1979, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cita 104 afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii. Însă principalul scop al acestui tip de tratament este înlăturarea stresului, care stă la baza unei game variate de probleme, de la cele ale sistemului imunitar şi ale glandelor endocrine, la infertilitate şi cancer. De asemenea, acupunctura şi-a dovedit eficienţa în înlăturarea durerilor de orice fel.

7 Poţi mânca înainte şi după şedinţă?

Este recomandat să nu mergi la terapie cu stomacul gol, deoarece un nivel scăzut al glicemiei creşte sensibilitatea la tratament, iar unele persoane ar putea chiar să leşine. Totuşi, nu sunt indicate mesele copioase. Dacă mănânci prea mult sau dacă faci prea multă mişcare înaintea şedinţei de acupunctură, perturbi echilibrul energiei Qi.

Prin acupunctură poţi întârzia apariţia ridurilor.

8 De câte şedinţe ai nevoie?

O şedinţă de acupunctură durează 30 de minute. Însă numărul şedinţelor de care ai nevoie depinde de gravitatea afecţiunii de care suferi. Unele persoane resimt efectul benefic al tratamentului chiar de la primele şedinţe, altele au nevoie chiar de mai multe serii de câte zece şedinţe pentru a se simţi mai bine.

CARE SUNT INDICATIILE ACUPUNCTURII?
Acupunctura se foloseste cu succes in numeroase afectiuni, cu rezultate terapeutice deosebite (vindecare, oprirea in evolutie, ameliorare importanta). Stabilirea indicatiei de tratament acupunctic se face numai dupa un prealabil si obligatoriu diagnostic energetic, realizat de catre medicul specializat in acupunctura. Acupunctura poate fi folosita insa si in scop profilactic, pentru mentinerea unei bune stari de sanatate.

Iata cateva dintre indicatiile acupuncturii:


1. boli neurologice: accidente vasculare cerebrale, hemipareze, hemiplegii, paralizii, nevralgii diverse, migrene, zoster, scleroza in placi, enurezis, nevrite, sdr. vertiginoase, boala Meniere, comitialitate (epilepsie) si altele;
2. boli reumatismale: discopatii, hernie de disc, lombosciatica, spondiloze, artrite, poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, afectiuni autoimune, spondilite si altele;
3. boli dermatologice: eczeme, alergodermii, psoriazis, prurigo;
4. afectiuni respiratorii: astm bronsic alergic, bronsite astmatiforme, laringite croni-ce, rinite alergice, sinuzite cronice;
5. afectiuni ORL si oftalmologice: hipoacuzii de perceptie, conjunctivite cronice, miopii recente si altele;
afectiuni psihice: insomnii, nevroze, sdr. de suprasolicitare, fobii, sdr.de agitatie psihomotorie, oboseala prelungita si alte afectiuni psihiatrice;
6. afectiuni ginecologice: dismenoree, chisti ovarieni, anexite cronice, infertilitate, mastoze, iminente de avort si alte afectiuni;
7. afectiuni cardiovasculare: sdr. hiperkinetice, acrocianoza, sdr. Raynaud, tulbu-rari de circulatie periferica si altele;
afectiuni digestive: rectocolite hemoragice, colon iritabil, diskinezii biliare, gastrite hiperacide, reflux gastroesofagian si altele;
8. recuperare motorie dupa: fracturi, entorse, intinderi;
9. afectiuni endocrine, metabolice, hematologice precum si alte afectiuni.

Masajul chinezesc (Tuina)
Este o metoda terapeutica orientala, utilizata in China de peste 2000 ani. Alaturi de fitoterapia chineza si de acupunctura, masajul traditional chinezesc constituie cele 3 ramuri principale ale medicinei traditionale chinezesti. In masajul Tuina se folosesc manevre speciale ce au valoare terapeutica sporita.

Masajul Tuina este un procedeu medical care consta dintr-un ansamblul de manevre: atingere, presare, strangere, frictionare, tapotare, vibrare, balansare, rotire, tragere, extindere etc.; realizate asupra pielii, tesuturilor moi, muschilor si incheieturilor cu anumite instrumente sau direct cu mana, prin intermediul carora se urmareste detensionarea musculara. In spatele acestor proceduri exista teoria conform careia partea fizica a corpului uman este strans legata de partea psihica si spirituala a acestuia. Omul nu este impartit in mai multe parti ci formeaza un intreg. Astfel, daca musculatura va fi relaxata prin diferite procedee, daca exteroceptorii vor fi stimulati armonios, psihicul se va linisti si el, creandu-se o armonie interioara.

Centrii energetici (chakre sau vortexuri) au rol de a gestiona energia primita din univers catre campurile corpului, de a filtra energia primita pentru organele interne sau functiile diverselor sisteme ce mentin ansamblul biologic al fiintei. Meridianele sunt canale, care datorita energiei care circula prin ele, invioreaza organele si viscerele (excretorii). Meridianele principale sunt in numar de 12 si realizeaza conexiunea cu cele 5 organe Zang (Yin) si cele 5 viscere Fu (Yang) si armatura energetica externa a corpului. Exprima o functie, care poate fi legata de organul respectiv. Meridianul este o linie imaginara care uneste mai multe puncte energetice. Fiecare meridian are un punct de intrare si unul de iesire. Energia intra prin punctul de intrare, strabate intreg meridianul, trece prin toate punctele energetice si iese prin punctul de iesire. Atunci cand apare o afectiune sau o boala, unul sau mai multe puncte energetice blocheza fluxul energetic, ingreunand sau stopand circulatia naturala a energiei prin corp. Exista 12 meridiane principale. Fiecare meridian corespunde unuia dintre cele 5 organe (inima, splina-pancreas, plamanii, rinichii si ficatul), unuia dintre cei 6 excretori (intestinul subtire, stomacul, intestinul gros, vezica urinara, vezica biliara triplul incalzitor - un termen vechi care denumeste sistemul endocrin) si pericardului (Stapanul inimii). Fiecarui organ ii corespunde o energie.

Datorita capacitatii crescute de a influenta starea musculaturii, viscerelor sau chiar structura osoasa, masajul Tuina este deosebit de eficient intr-o gama larga de afectiuni:
- hipercuntracturi musculare
- discopatii
- lombosciatica
- artroze
- spondiloza cervicala
- inlaturarea migrenelor si a cefaleelor
- eliminarea toxinelor
- imbunatatirea circulatiei sangelui si a limfei
- echilibrarea presiunii sanguine
- marirea amplitudinii de miscare la nivelul articulatiilor
- flexibilitate sporita
- reducerea stresului fizic si mental
- scaderea anxietatii
- inlaturarea oboselii mentale si fizice
- inlaturarea problemelor legate de somn


Masajul Tuina se bazeaza pe conceptul energetic (armonizarea fortei vitale Qi). Masajul Tuina cuprinde peste 300 de tehnici de masaj care sunt combinate in functie de zona in care se efectueaza masajul cat si in functie de obiectivele masajului, de varsta pacientului si de constitutia acestuia. Masajul Tuina se efectueaza in urma unei examinari energetice cat si in urma unei anamneze amanuntite. Insa acest tip de masaj poate fi utilizat si pentru relaxare, neexistand efecte adverse. In ultimii ani, interesul din ce in ce mai mare pentru metodele terapeutice neconventionale este pe deplin justificat, intrucat nu au efecte secundare si, ceea ce este foarte important, nu provoaca alergizarea organismului. Chiar si o interventie de scurta durata poate dezvalui nebanuite forte vitale ale organismului uman. Masajul Tuina se adapteaza cel mai bine fiziologiei umane, fiind natural si profund. Experienta milenara pe care a acumulat-o a dus la permanente perfectionari si la dezvoltarea de noi tehnici. Masajul Tuina este organizat stiintific, dispune de metode si tehnici proprii, are o filozofie proprie si poate fi considerat chiar o stiinta.